Fysiotherapie Noijen
Heer-Maastricht

Geriatrische fysiotherapie

De geriatrische fysiotherapeut werkt met andere (para) medische disciplines samen. Dit zorgt ervoor dat u een goede behandeling krijgt en wij dezelfde behandeldoelen nastreven. Het adviseren en begeleiden van gezinsleden en mantelzorgers behoort ook tot de werkzaamheden.

Een geriatrie fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor (kwetsbare) ouderen. Het specialisme richt zich op verbetering en behouden van de gezondheid, zelfredzaamheid, kunnen deelnemen aan de samenleving en de kwaliteit van leven.

Veroudering is een natuurlijk proces. Bij het ouder worden neemt de spierkracht af en worden de gewrichten stijver, ook doordat ouderen vaak minder bewegen. Ook kunnen meerdere (chronische) aandoeningen ontstaan die problemen opleveren in de houding en uw bewegen, waardoor dit voor problemen en beperkingen in het dagelijks leven kan zorgen. Denk aan artrose, osteoporose, coördinatieproblemen of loopstoornissen. Verder kunnen chronische aandoeningen zoals COPD, diabetes, vaatproblemen, Parkinson, CVA of dementie, klachten op oudere leeftijd bepalen of beïnvloeden. De zorg voor ouderen kan complex zijn, in het behandelen van de ouder wordende mens is de geriatrische fysiotherapeut gespecialiseerd (3 jarige opleiding).

Oefentherapie (kracht-, mobiliteit-, balans- en conditieoefeningen) is de basis van de behandeling en richt zich op het bereiken van een optimale mobiliteit en zelfstandigheid. Afhankelijk van uw hulpvraag kunnen ook activiteiten uit het dagelijks leven zoals lopen, opstaan en traplopen geoefend worden. Ook kan er aandacht besteed worden aan valpreventie en kunnen er adviezen gegeven worden over bijvoorbeeld het gebruik van (loop)hulpmiddelen bij loopproblemen.

De behandeling kan plaatsvinden in de praktijk of in uw eigen omgeving.